fbpx

Ευ ζην

Βιταμίνη Ε: To αντιοξειδωτικό συστατικό που αξίζει μια θέση στη skincare routine σου

today27/11/2023 2

Background
share close
Πώς να ενσωματώσεις τη βιταμίνη E στη ρουτίνα ομορφιάς σου για να απολαύσεις τα οφέλη της

Προσπαθείς να καταπραΰνεις το ξηρό δέρμα, να «σβήσεις» τις λεπτές γραμμές ή μήπως να μειώσεις την ερυθρότητα; Το έλαιο βιταμίνης Ε είναι το skincare συστατικό που βρίσκεται στις συνθέσεις πολλών προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας, με σκοπό την αντιμετώπιση τόσο αυτών των δερματικών προβλημάτων, όσο και πολλών ακόμη. Ποια είναι όμως τα πραγματικά του οφέλη και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιείς;

Τι είναι η βιταμίνη Ε;

H αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που διατίθεται σε 8 διαφορετικές μορφές. Μέσω της διατροφής μπορούμε να τη βρούμε σε έλαια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά . Αλλά όσον αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας, βρίσκεται φυσικά στο σώμα και επίσης βρίσκεται σε πολλά προϊόντα ως τοπική θεραπεία βιταμίνης Ε που διεισδύει στο δέρμα για να του προσφέρει εκπληκτικά τα εκπληκτικά της οφέλη.

Η βιταμίνη Ε χρησιμοποιείται κυρίως για τις αντιοξειδωτικές και ενυδατικές της ιδιότητες. Βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και είναι επίσης ένα υγραντικό και μαλακτικό που βοηθά το δέρμα να «κλειδώσει» την υγρασία και να κρατήσει μακριά την ξηρότητα. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν την ικανότητά της να επουλώνει πληγές, όπως ουλές και εγκαύματα, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ηρεμήσουν τον ερεθισμό και να την κάνουν ιδανική για την ανακούφιση δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ροδόχρου ακμή. Πρόκειται επίσης για έναν αντιφλεγμονώδη παράγοντα που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του οιδήματος και της ερυθρότητας, περιορίζοντας τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις.

Είναι επίσης γνωστό ότι παρέχει φωτοπροστασία στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. (Δεν αντικαθιστά όμως το αντηλιακό!) Η βιταμίνη Ε από μόνη της δεν είναι ένα πραγματικό φίλτρο UV καθώς έχει περιορισμένο εύρος μηκών κύματος που μπορεί να απορροφήσει. Εξακολουθεί να παρέχει κάποια ποσοστά προστασίας, μειώνοντας τη ζημιά από την υπεριώδη ακτινοβολία δημιουργώντας ασπίδα για το δέρμα από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες και περαιτέρω βλάβες από τον ήλιο. Αξίζει να το συνδυάσεις με το αγαπημένο σου αντηλιακό για την απόλυτη προστασία από τον καρκίνο του δέρματος.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στη χρήση του ελαίου βιταμίνης Ε;

Τα κακά νέα είναι ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Πρόκειται για ένα αλλεργιογόνο συστατικό και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα δέρματα. Είναι επίσης φαγεσωρογόνο και συμβάλλει στα ξεσπάσματα ακμής. Αν για παράδειγμα έχεις λιπαρό δέρμα με τάση ακμής ή ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική με την ενσωμάτωσή της στη ρουτίνα ομορφιάς σου. Μπορείς να κάνεις ένα patch test για να αξιολογήσεις πώς αντιδρά το δέρμα σου προτού εφαρμόσεις αυτό το skincare συστατικό στο πρόσωπό σου.

Jenny.Gr

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης C;

Η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C είναι δύο από τα πιο διάσημα αντιοξειδωτικά στην περιποίηση της επιδερμίδας. Ενώ λειτουργούν πολύ διαφορετικά για το δέρμα – η βιταμίνη C στοχεύει τη μελάγχρωση και τις σκούρες κηλίδες χάρη στις λευκαντικές της ιδιότητες και η βιταμίνη Ε είναι ενυδατική – συχνά συνδυάζονται μεταξύ τους. Μαζί, δημιουργούν έναν πολύ ισχυρό δεσμό προστασίας του DNA.

Πώς χρησιμοποιείται το έλαιο βιταμίνης Ε;

Η ενσωμάτωση του ελαίου βιταμίνης Ε σε μια ρουτίνα περιποίησης είναι αρκετά εύκολη, καθώς βρίσκεται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς. Συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα συστατικά, επομένως δεν χρειάζεται να αντικαταστήσεις πιθανώς ορισμένα προϊόντα για να απολαύσεις τα οφέλη της. Ενώ μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα, μπορεί να βρεις τη σύστασή της λίγο λιπαρή. Γι’αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται καλύτερα ως μέρος ενός προϊόντος όπως μια ενυδατική κρέμα, λοσιόν ή καθαριστικό.

πηγη :https://jenny.gr/category/omorfia/skincare?page=1

Written by: Χρύσα Μαλάμη

Rate it

0%