NRG 98.5 Αληθινή Διασκέδαση
Το γκλίτερ όπως το γνωρίζαμε έως σήμερα αλλάζει, αλλά η λάμψη μπορεί να παραμείνει στη ζωή μας με μια εναλλακτική προσέγγιση
Άραγε αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι άλλο, πέρα από το γκλίτερ που να μπορεί να προσθέσει με τόσο απλό τρόπο λίγη από τη λάμψη που πράγματι χρειαζόμαστε στη ζωή! Καθώς επίσης, πόσο δύσκολο είναι να απαλλαγούμε από αυτό, τώρα που ξέρουμε πόσο μαγικά αλλάζει κάτι όταν υπάρχει στο προσκήνιο έστω και ως μικρή λεπτομέρεια. Ωστόσο, το γκλίτερ είναι ένα υλικό βλαβερό για το περιβάλλον, δεδομένου ότι είναι συνήθως μια μορφή μικροπλαστικού : PET ή PVC επικαλυμμένο με αλουμίνιο και πλαστική μεμβράνη.
Όλα τα πλαστικά είναι ρυπογόνα για τον πλανήτη και την υγεία μας και σε μεγάλο ποσοστό καταλήγουν στις υδάτινες οδούς μας. Δεν βιοδιασπώνται – απλώς διασπόνται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, καθιστώντας αδύνατο τον «καθαρισμό» ή την «ανακύκλωση» με οποιονδήποτε τρόπο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον επιβάλει την απαγόρευση του πλαστικού γκλίτερ που δεν είναι διαλυτό ή βιοδιασπώμενο, ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής της για τα μικροπλαστικά, που αρχίζει αυτόν τον μήνα.
Από το 2027, θα απαγορευθούν επίσης τα rinse-off καλλυντικά που περιέχουν πλαστικό γκλίτερ, ενώ τα καλλυντικά που θα παραμείνουν στα ράφια των καταστημάτων πρόκειται να απαγορευθούν από το 2029. Εν τω μεταξύ, το γκλίτερ στα ρούχα, όπου η διακόσμηση θεωρείται δευτερεύουσα σε σχέση με το design, δεν περιλαμβάνεται στην απαγόρευση (ενώ περιλαμβάνεται για παράδειγμα ένα καπέλο για πάρτι καλυμμένο με γκλίτερ).
«Τα περισσότερα γκλίτερ από πλαστικό εμπίπτουν στην κατηγορία των δυνητικά επιβλαβών μικροπλαστικών», επισήμανε μέσω email ο Virginijus Sinkevičius, Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, τους ωκεανούς και την αλιεία. «Μπορούν εύκολα να εισέλθουν σε συστήματα νερού, όπου καταπίνονται από τη θαλάσσια ζωή, οδηγώντας σε εσωτερική σωματική βλάβη. Καθώς αυτά τα σωματίδια ανεβαίνουν στην τροφική αλυσίδα, οι άνθρωποι, που βρίσκονται στην κορυφή πολλών τροφικών αλυσίδων, ενδέχεται να καταπιούν έμμεσα αυτά τα μικροπλαστικά με επακόλουθη βλάβη στην ανθρώπινη δημόσια υγεία».
Η απόφαση πυροδότησε ένα κύμα πανικού στην αγορά της Γερμανία, καθώς οι λάτρεις του glitter έσπευσαν να εφοδιαστούν με προμήθειες πριν από την έναρξη της απαγόρευσης. Αλλά είναι πραγματικά κοντά το τέλος για του γκλίτερ; Οχι τόσο άμεσα. Πρώτον, η απαγόρευση δεν ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τώρα που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Το πιο σημαντικό, υπάρχει τώρα μια μεγάλη eco-friendly γκάμα γκλίτερ, που σημαίνει ότι η λάμψη δεν χρειάζεται πλέον να συνοδεύεται από περιβαλλοντική προειδοποίηση.
Ο Jaeger, ένας make-up artist με 20 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, αποφάσισε να δημιουργήσει το Submission Beauty το 2020 αφού απογοητεύτηκε από την έλλειψη πραγματικά βιώσιμων επιλογών στην αγορά. «Υπάρχουν πολλά beauty brands που χρησιμοποιούν φυτικά και vegan συστατικά, αλλά αυτό αφορά ορισμένες πτυχές της βιωσιμότητας μόνο όταν τα προϊόντα συσκευάζονται σε μη ανακυκλώσιμο, τοξικό πλαστικό», εξήγησε.
Το γκλίτερ της Submission δημιουργείται με χρήση κυτταρίνης –το κύριο συστατικό που βρίσκεται στα κύτταρα του φυτικού τοιχώματος– από ευκάλυπτους, ενώ η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από γυαλί και κασσίτερο. «Το γκλίτερ μας είναι μηδενικό πλαστικό και 100% απαλλαγμένο από αντιμόνιο (ένα είδος μετάλλου) και αλουμίνιο, γεγονός που το καθιστά συμβατό με τον FDA για χρήση στα χείλη και γύρω από τα μάτια – κάτι που δεν είναι το τυπικό γκλίτερ», εξήγησε αναλυτικότερα ο Jaeger.
Ωστόσο, η δημιουργία λάμψης με βιώσιμο τρόπο έρχεται κι αυτή με τις προκλήσεις της. Καθώς το γκλίτερ είναι φυτικής προέλευσης, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές όσον αφορά το χρώμα, για παράδειγμα το μαύρο glitter υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον.
Μερικά φιλικά προς το περιβάλλον glitter περιέχουν επίσης μίκα – ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ομορφιάς που έχει συνδεθεί με την παιδική εργασία σε χώρες όπως η Ινδία και η Μαδαγασκάρη.
Eρευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέπτυξαν ένα νέας γενιάς γκλίτερ, το Sparxell , το οποίο είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από φυτική κυτταρίνη – αναπαράγοντας τα φυσικά χρώματα που παρατηρούνται σε ορισμένα φυτά, φτερά παγωνιού και ακόμη και φρούτα.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι παρά την απαγόρευση της ΕΕ για το πλαστικό glitter, υπάρχουν πολλές φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές στην αγορά. Απλώς δείχνει ότι μπορούμε ακόμα να ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο λάμψη – χωρίς να βλάπτουμε τον πλανήτη.
Written by: Χρύσα Μαλάμη
10:00 - 12:00
12:00 - 23:59
11:00 - 23:00
05:00 - 07:00
07:00 - 09:00
©2019 evros24.gr THIS