fbpx

News

Τι είναι το «eustress» και πώς μπορεί να βοηθήσει την υγεία σου

today14/07/2023 4

Background
share close

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με το άγχος. Είναι όμως καλό ή κακό;

Τα στατιστικά έχουν σημασία όταν παρατηρούνται υψηλά επίπεδα στρες. Τα περισσότερα άτομα βιώνουν μία, αν όχι πολλές παραλλαγές υψηλού, τοξικού στρες, τόσο σε νοητική όσο και σε σωματική ικανότητα.

Τα οικονομικά ζητήματα, τα αισθηματικά, τα επαγγελματικά, κ.α. είναι μερικοί παράγοντες στρες στην καθημερινότητά μας. Ο τρόπος όμως που τα διαχειριζόμαστε καθορίζει το αν το άγχος αυτό είναι παραγωγικό ή όχι.

Το “καλό άγχος”, που χαρακτηρίζεται από το Summa Health ως “eustress”, λειτουργεί ως καταλύτης για την ευτυχία, που προέρχεται από απαιτητικές, αλλά εξίσου ευχάριστες εργασίες, οι οποίες, στο τέλος, μπορούν να αποκομίσουν πολλά οφέλη. Δες γιατί.

ΨΥΧΙΚΆ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΆ ΟΦΈΛΗ

Έχεις κάνει ποτέ ένα πάρτι έκπληξη για ένα αγαπημένο σου πρόσωπο; Συνήθως, το εγχείρημα δεν είναι για άτομα με άγχος, καθώς η προετοιμασία συνήθως προκαλεί πολύ στρες. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, όχι επειδή είμαστε αναγκασμένοι, αλλά επειδή πραγματικά το θέλουμε. Εδώ σε αυτό το σενάριο βλέπουμε μια νοητική αλλαγή: ο εγκέφαλός μας αρχίζει να συνδέει τις εργασίες με την επιθυμία!

Αυτή είναι και η διαφορά με το τοξικό άγχος. Ακόμα κι αν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πάνε όλα στραβά, θα έχεις τον ενθουσιασμό πως κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί κι αυτό διοχετεύει με πιο υγιεινό τρόπο στο σώμα σου.

Το αντίθετο ισχύει για το αρνητικό στρες, το οποίο αντιμετωπίζεται σαν τραυματισμός από τους μύες και τα όργανα του σώματός μας. Αν ρωτάς τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα όταν είναι στρεσαρισμένο, μερικά κοινά παραδείγματα είναι η ένταση των μυών σε μέρη όπως οι δικέφαλοι και οι κοιλιακοί, καθώς και τα αναπνευστικά όργανα όπως οι πνεύμονες. Τελικά, το αρνητικό στρες μπορεί να προκαλέσει πόνους, ακόμα και δύσπνοια. Ωστόσο, όταν βιώνουμε καλό στρες, το σώμα μας είναι σε θέση να ανταλλάξει αυτές τις ενοχλήσεις με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως μια στιγμιαία ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος!

Το κλειδί εδώ είναι να αντιμετωπίζεις το άγχος ως πρόκληση: έναν εφικτό, ευχάριστο στόχο από τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείς στο τέλος. Ένας εποικοδομητικός τρόπος για να διοχετεύσεις το eustress είναι να ορίσεις μια προθεσμία για τον εαυτό σου και να σπάσεις σε μικρότερους στόχους το συνολικό πρότζεκτ, έτσι ώστε να βρεις κάτι θετικό μέσα σε αυτό. Κάνοντάς το αυτό θα τονώσεις το μυαλό και το σώμα σου με θετικές ενισχύσεις, καθώς και θα ενθαρρύνεις το υποσυνείδητό σου με το να είσαι προετοιμασμένη και να μη φοβάσαι το άγνωστο.

via:

Written by: Δέσποινα Πετρίδου

Rate it

0%