fbpx

Ενδιαφέρον

Τι διαφορά έχει το να κάνεις σεξ από το να κάνεις έρωτα;

today01/12/2023 7

Background
share close

Δεν ανακαλύπτουμε τον κύκλο: Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ έρωτα και σεξ. Αν πάλι δεν είσαι απολύτως σίγουρη για το ποιες ακριβώς είναι αυτές οι διαφορές, συνέχισε να διαβάζεις.

Το σεξ μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός. Αλλά πολλοί συμφωνούν ότι, ενώ και οι δύο όροι περιγράφουν τη σωματική οικειότητα, όταν δύο άνθρωποι κάνουν έρωτα, η εμπειρία τους μπορεί να είναι πιο ρομαντική ή συναισθηματική από ό,τι το σεξ σε μια περιστασιακή σχέση.

«Το να κάνεις έρωτα είναι μια τέχνη. Μια τέχνη που σχηματίζεται από δύο ανθρώπους με βαθιά συναισθήματα ο ένας για τον άλλον», δηλώνει η σύμβουλος σχέσεων, Ana Weber. «Είναι μια πράξη προσφοράς με δέσμευση και φροντίδα».

Το να κάνεις έρωτα δεν αφορά αποκλειστικά άτομα σε αφοσιωμένες σχέσεις. Αλλά το συναίσθημα και ο ρομαντισμός που συνδέονται με αυτό, μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις πιο βαθιά συνδεδεμένη με τον σύντροφό σου. Και παρόλο που το περιστασιακό σεξ, μπορεί να είναι εξίσου συναρπαστικό, το παθιασμένο σεξ με κάποιον που σε γνωρίζει πραγματικά, μπορεί να είναι μια απίστευτη εμπειρία.

Για να μην παρεξηγούμαστε: Tο περιστασιακό σεξ και η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, μέσω συναινετικών συναντήσεων μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή ενδυνάμωσης. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του να κάνεις έρωτα και να κάνεις σεξ. Παρακάτω, τρεις ειδικοί σεξ την εξηγούν.

Το να κάνεις έρωτα έχει να κάνει με τη σύνδεση
Με το σεξ χωρίς οικειότητα, το κύριο κίνητρό σου, μπορεί να είναι απλώς ο οργασμός. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις τι σου αρέσει στο κρεβάτι. Αλλά όταν ο σύντροφός σου, ξέρει ήδη τι σου αρέσει, νιώθετε άνετα μαζί και κάνετε έρωτα, το κύριο κίνητρο μπορεί συχνά να είναι να απολαύσετε τη συναισθηματική σύνδεση που μοιράζεστε. Το να κάνεις έρωτα μπορεί να σημαίνει ότι απολαμβάνεις την εξερεύνηση του σώματος, του μυαλού και της καρδιάς του συντρόφου σου.

Σύμφωνα με τη σεξολόγο Gigi Engle, θα ξέρεις ότι κάνεις έρωτα όταν «σου αρέσουν πραγματικά πολύ όσα κάνει ο σύντροφός σου: Ο τρόπος που φιλάει, η μυρωδιά του, η σεξουαλική του τεχνική. Έχετε χημεία και όλα βγαίνουν αβίαστα».

Ακόμα κι αν ο σεξουαλικός σου σύντροφός είναι βασικά κάποιος που δεν γνωρίζεις, η πράξη της σύνδεσης μπορεί πραγματικά να σε κάνει να νιώσεις συναισθηματικά κοντά ο ένας στον άλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή το σεξ (και άλλες προσωπικές δραστηριότητες, όπως η αγκαλιά ή το κράτημα των χεριών) απελευθερώνει ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη, ουσιαστικά ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων. Έτσι, ακόμα κι αν η πρόθεσή σου είναι περιστασιακή, το σώμα σου, μπορεί να λάβει ένα πιο σημαντικό μήνυμα.

Αυτά τα δύο είδη σεξ μπορεί να ακούγονται διαφορετικά
Κατά τη διάρκεια μιας λιγότερο οικείας, σεξουαλικής πράξης, μπορεί να δοκιμάσεις το dirty talking. Ακόμα κι αν δεν είσαι fan, η επικοινωνία κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί συχνά να αφορά το ποιος, πότε και πόσο δύσκολα θα έχει οργασμό. Όταν κάνεις έρωτα, αυτό μπορεί να αλλάξει. Δεν είναι ότι το dirty talking μένει εκτός, όταν κάνεις έρωτα. Ωστόσο, μπορείς να επιλέξεις μια πιο στοργική, συναισθηματική διατύπωση. Το να κάνεις έρωτα μπορεί να δώσει στα ζευγάρια την ικανότητα να είναι πολύ ανοιχτά και άνετα μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά, όταν κάνεις σεξ με κάποιον που εμπιστεύεσαι και νιώθεις ασφαλής, μπορεί να έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση για να δοκιμάσεις το dirty talking. «Η επιλογή των λέξεων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας καταπληκτικής, σεξουαλικής εμπειρίας και κάτι που ακούγεται σαν κακό σενάριο πορνό», δηλώνει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος Jennifer B. Rhodes. «Είναι το απόλυτο test drive των αληθινών δεξιοτήτων αποπλάνησης».

Όσο περισσότερο εμπιστεύεσαι τον σύντροφό σου, τόσο πιο εύκολα μπορείς να πειραματιστείς
Το σεξ με έναν σύντροφο με τον οποίο νιώθεις άνετα, μπορεί επίσης να σε κάνει να ξεπεράσεις τυχόν αναστολές. Μπορεί να αισθάνεσαι πιο άνετα να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να εξερευνήσεις νέες φαντασιώσεις. Γνωρίζεις ότι ο σύντροφός σου σε αγαπά και δεν θα σε κρίνει, αν θέλεις να δοκιμάσετε κάτι νέο. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ειλικρινά με τον σεξουαλικό σου σύντροφο» υπογραμμίζει η life coacher Jamie LeClaire.

Το να κάνεις έρωτα, σε σχέση με το σεξ, δημιουργούν διαφορετικούς τύπους οικειότητας
Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν να κάνεις έρωτα; Όταν κάνεις έρωτα, το να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου την στιγμή, είναι το κλειδί για να τον κάνεις να νιώσει πόσο ενδιαφέρεσαι. Διαφορετικά, ο ένας ή και οι δύο θα αισθάνεστε μόνοι ή απομονωμένοι, παρόλο που τα σώματά σας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά. Η αδιαίρετη, ανιδιοτελής προσοχή είναι πολύ πιο συνηθισμένη στις σεξουαλικές σχέσεις με οικείους συντρόφους, σε αντίθεση με τους περιστασιακούς, που μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δική τους απόλαυση.

«Αξίζουμε να είμαστε σε σεξουαλικές σχέσεις στις οποίες νιώθουμε σίγουρες, ασφαλείς και ικανοποιημένες», δηλώνει η LeClaire. «Το σεξ είναι μια μορφή οικειότητας, επομένως είναι σημαντικό να νιώθουμε ότι η οικειότητα είναι αμοιβαία. Θα πρέπει τουλάχιστον να νιώθεις ικανοποίηση ή ενθουσιασμό με τη σεξουαλική σου ζωή. Δεν πρέπει να νιώθεις ότι ο σύντροφός σου περιμένει κάτι από εσένα, που δεν νιώθεις ότι μπορείς να δώσεις».

Πηγή: ladylike.gr

Written by: Παναγιώτα Ντούμπα

Rate it

0%