fbpx

Ενδιαφέρον

Σκύλος: 5 λόγοι που σας αγνοεί όταν τον φωνάζετε

today03/03/2023 7

Background
share close

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να φωνάζετε τον σκύλο σας ξανά και ξανά και αυτός να σας αγνοεί ή ακόμα χειρότερα να τρέχει μακριά σας, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα παρακάτω είναι μερικά τυπικά λάθη που γίνονται όταν προσπαθείτε να διδάξετε έναν σκύλο να έρχεται όταν τον φωνάζετε.

Τον είχατε τιμωρήσει στο παρελθόν

Μερικές φορές η απογοήτευση μπορεί να καταβάλει τους γονείς κατοικίδιων ζώων όταν ένας σκύλος δεν έρχεται, με αποτέλεσμα να μαλώνουν τον σκύλο ή ακόμα χειρότερα, να τον τιμωρούν σωματικά. Δυστυχώς, το να θυμώνετε με τον σκύλο σας δεν θα τον διδάξει τι πρέπει να κάνει. Το αντίθετο, θα μειώσει τις πιθανότητες να έρθει τρέχοντας σε εσάς στο μέλλον, επειδή ξέρει ότι θα είστε αναστατωμένοι όταν φτάσει εκεί και πολύ πιθανό να τιμωρηθεί.

Κάνετε τον σκυλο σας να πιστεύει ότι το να έρθει σε εσάς είναι κάτι υπέροχο. Μην θυμώνετε μαζί του τις πρώτες φορές στην όχι και τόσο γρήγορη ανταπόκρισή του. Όταν θα επιστρέφει γρήγορα ανταμείψτε τον με μιά λιχουδιά. Με αυτό τον τρόπο θα μάθει να επιστρέφει το συντομότερο όταν τον καλείτε.

Ο τόνος της φωνής σας δείχνει θυμό

Αν κάποιος σας φώναζε “Έλα εδώ ΤΩΡΑ!”, θα ήσασταν πρόθυμοι να ακούσετε; Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους μας. Μια δυνατή, θυμωμένη φωνή, Μειώνει τις πιθανότητες να τρέξει ο σκύλος πίσω σε σας, αφού καταλαβαίνει ότι είστε δυσαρεστημένοι μαζί του.

Αντ’ αυτού, κρατήστε πάντα τον τόνο της φωνής σας χαρούμενο, έστω ήρεμο καθώς καλείτε το σκύλο σας και μην ξεχνάτε να τον επαινείτε καθώς έρχεται προς το μέρος σας. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το σκύλο σας με μια μικρή λιχουδιά κάθε φορά που φτάνει σε σας.

Δεν του είναι οικείο το περιβάλλον

Η εκπαίδευση που κάνατε με το σκύλο σας πιθανώς έλαβε χώρα στα δωμάτια του σπιτιού σας καθώς και στην αυλή σας. Ο σκύλος σας πιθανότατα έγινε ικανός στο να ανταποκρίνεται σε αυτά τα περιβάλλοντα, γεγονός που σας έκανε να αισθάνεστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας κατάλαβε πλήρως την εντολή ανάκλησης.

Ωστόσο, οι σκύλοι συνήθως δεν γενικεύουν τις συμπεριφορές, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που ο σκύλος σας ανταποκρινόταν σε οικεία περιβάλλοντα, μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει το ίδιο σε μια νέα άγνωστη τοποθεσία. Για να αυξήσετε την “ευχέρεια” ανάκλησης του σκύλου σας, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να έρχεται όταν τον καλείτε σε διάφορα περιβάλλοντα. Εξασκηθείτε με το σκύλο σας σε νέα περιβάλλοντα, όπως η περιφραγμένη αυλή ενός φίλου ή τα πάρκα της γειτονιάς και στη συνέχεια επεκταθείτε σταδιακά σε χώρους που του αποσπούν την προσοχή, όπως το πάρκο σκύλων.

Μεταφράζει το “Έλα” σε “Η διασκέδαση τελείωσε”

Μερικά σκυλιά αγνοούν την ανάκληση επειδή καταλαβαίνουν ότι η λέξη “έλα” σημαίνει ότι πρέπει να φύγουν από το πάρκο, ή να σταματήσουν να παίζουν στην αυλή, ή να μπουν στο αυτοκίνητο να γυρίσουν σπίτι.

Η συνεχής αντιστοίχιση του συνθήματος ανάκλησης με κάτι που δεν αρέσει στον σκύλο σας θα έχει ως αποτέλεσμα ένας σκύλος να ταυτίζει τη λέξη “έλα” με αρνητικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη λέξη ανάκλησης μόνο σε θετικές καταστάσεις, αλλά θα πρέπει να έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο ο σκύλος σας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η λέξη “έλα”.

Για να αλλάξετε την άποψη του σκύλου σας, ότι όταν τον καλείτε ισοδυναμεί με το τέλος της διασκέδασης, προσπαθήστε να κάνετε εξάσκηση ανάκλησης “έκπληξη” σε καταστάσεις όπου ο σκύλος σας απλώς αράζει στο σπίτι και ανταμείψετε τον με μια νόστιμη λιχουδιά και ένα γρήγορο παιχνίδι διελκυστίνδας. Φωνάξτε τον, επαινέστε τον και ανταμείψτε τον. Στη συνέχεια, στείλτε τον έξω για να συνεχίσει να παίζει. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να καταλάβει αν η διασκέδαση τελειώνει ή ήρθε η ώρα της λιχουδιάς.

Επαναλαμβάνετε την εντολή πολλές φορές συνεχόμενα

Το “έλα” είναι μία πολύ διαφορετική εντολή από το “έλα, έλα, έλα, έλα, έλα, έλα, έλα, έλα!”. Πολλά σκυλιά καθυστερούν να ανταποκριθούν στην εντολή ανάκλησης επειδή έχουν καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν μέχρι να το πείτε μερικές δεκάδες φορές.

πηγή:https://mypet.gr/skylos/provlimata-symperiforas/skylos-5-logoi-poy-sas-agnoei-otan-ton-fonazete/

Written by: Γιάννης Τσολάκης

Rate it

0%