fbpx

Ενδιαφέρον

Πόσες μέρες άδεια χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε πραγματικά

today17/08/2023 1

Background
share close

Σύμφωνα μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι τα οφέλη των διακοπών σε ψυχή και σώμα ξεκινούν σχεδόν αμέσως. «Κατά τη διάρκεια των διακοπών, η υγεία και η ευεξία βελτιώνονται αρκετά γρήγορα, συχνά μόλις 2 ημέρες αφότου ξεκινήσουν», δήλωσε η Jessica de Bloom, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. Τα θετικά αποτελέσματα βρέθηκαν να κορυφώνονται την 8η ημέρα, μετά την οποία μειώθηκαν.

Μια δημοσκόπηση του αμερικανικού portal Insider κατέληξε ότι η βέλτιστη διάρκεια των διακοπών είναι οι 13 ημέρες, αλλά οι πιο… ριζοσπαστικοί ψυχολόγοι καταλήγουν στις 20 μέρες. «Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, ένα διάλειμμα 3 εβδομάδων θα επέτρεπε σε όλους να αποσυνδεθούν από την εργασιακή κατάσταση», αναφέρει στο γαλλικό δίκτυο BFM ένας από αυτούς, ο Σεμπαστιάν Οφ, ψυχολόγος με ειδίκευση στην εργασιακή ψυχολογία.

«Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, η δουλειά είναι ακόμη στη σκέψη των περισσότερων. Η αποστασιοποίηση αρχίζει στη δεύτερη εβδομάδα και η απελευθέρωση έρχεται στην τρίτη. Η προσγείωση ωστόσο στη σκληρή καθημερινότητα μπορεί να είναι πιο ανώμαλη, σε αυτές τις περιπτώσεις. Ειδικά εάν κατά τη μακρά απουσία έχουν συσσωρευτεί πολλές υποχρεώσεις», εξηγεί.

Καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει ιδανική διάρκεια διακοπών, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα όλων των ανθρώπων. Ένα 10ημερο όμως φαίνεται να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους περισσότερους.

Υπολογίστε το: Χρειάζονται 2-3 ημέρες για να εξοικειωθείτε με ένα μέρος και να αποτινάξετε το άγχος. Επίσης, η πρώτη και η τελευταία ημέρα οποιουδήποτε ταξιδιού συνήθως περνά μέσα σε ένα αεροπλάνο, ένα πλοίο, ένα αυτοκίνητο ή ένα λεωφορείο. Έτσι, ένα ταξίδι 10 ημερών μεταφράζεται σε 8 ολόκληρες ημέρες στον προορισμό. Αρκετές για να εξερευνήσετε πλήρως την περιοχή και να νιώσετε ανανεωμένοι, χωρίς όμως να βαρεθείτε.

Εάν ταξιδεύετε σε μια πόλη, ένα ταξίδι 10 ημερών, σας επιτρέπει να δείτε τα αξιοθέατα, να δοκιμάσετε αρκετά εστιατόρια και να έχετε τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο για νυχτερινή dolce vita. Έχετε επίσης αρκετό χρόνο για μια ημερήσια εκδρομή σε μια κοντινή τοποθεσία. Ή απλά για μια μέρα ξεκούρασης από τις περιηγήσεις. Εάν είστε σε διακοπές στη θάλασσα, αυτή η διάρκεια, σας επιτρέπει να χαλαρώσετε, αλλά και να δοκιμάσετε κάποιες διαφορετικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Διαφορετικά βέβαια «μετράει» ο χρόνος αν κάνετε κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι, οπότε θα πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 2-3 μέρες για την προσαρμογή από το jet lag. «Το πρωινό ξύπνημα, οι περίπατοι στο φως της ημέρας και η κατανάλωση τακτικών γευμάτων στην ίδια πάντα ώρα, θα επισπεύσει την προσαρμογή, καθώς ο εγκέφαλος θα πάρει το μήνυμα ότι αυτή είναι η νέα ώρα έναρξης της ημέρας», λέει ο W. Christopher Winter, MD, νευρολόγος και ειδικός ύπνου στο Charlottesville της Βιρτζίνια.

Πάντως, για να ξεκουραστούμε πραγματικά, οι διακοπές πρέπει να είναι ουσιαστικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, οτιδήποτε κι αν περιλαμβάνει αυτή, μια αλλαγή παραστάσεων και μια ουσιαστική επαφή με τον εαυτό μας και με τους άλλους.

via

 

Written by: Σπύρος Σισμανίδης

Rate it

0%