fbpx

News

Ο μεγαλύτερος κροκόδειλος του κόσμου έκλεισε τα 120

today08/06/2023 5

Background
share close

Ο Κάσιους έχει καταχωρηθεί, από το 2011, στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος εν ζωή κροκόδειλος σε αιχμαλωσία.

O Κάσιους, ο μεγαλύτερος κροκόδειλος σε αιχμαλωσία, μόλις έκλεισε τα 120 του χρόνια – ή κάπου τόσο, καθώς οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν με ακρίβεια την ηλικία του κι έτσι έχουν παγιώσει τη συγκεκριμένη ως «επίσημη».

Ο ζωολογικός κήπος άγριας ζωής στο Γκριν Άιλαντ της Αυστραλίας διαθέτει πάνω από 50 κροκοδείλους, από νεαρής ηλικίας ερπετά έως πολύ ωριμότερα, όπως ο Κάσιους.

Ο Κάσιους έχει καταχωρηθεί, από το 2011, στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος εν ζωή κροκόδειλος σε αιχμαλωσία και πιστεύεται πως, αν ήταν ελεύθερος, θα μπορούσε να τρώει ανθρώπους.

Ερευνητές έπιασαν το 1984 το θηριώδες ερπετό σε ένα ράντσο βοοειδών νοτιοδυτικά του Ντάργουιν, όταν οι ιδιοκτήτες του διαμαρτύρονταν επίμονα για την εξαφάνιση ζώων τους. Ακόμη και τότε, όταν ο Κάσιους ήταν εκτιμώμενης ηλικίας μεταξύ 30 και 80 χρόνων, ήταν ο μεγαλύτερος που είχε πιαστεί ποτέ στην ήπειρο.

Το 1987 μεταφέρθηκε από τη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας στο Γκριν Άιλαντ, μια απόσταση 3.200 χιλιομέτρων, με φορτηγό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ζωολογικού κήπου, ο Κάσιους έχει μήκος 5,5 μέτρων, βάρος άνω του ενός τόνου, ηλικία άνω των 110 ετών και τρώει κοτόπουλο, ψάρια, χοιρινό και «επισκέπτες του νησιού».

«Οι επισκέπτες του νησιού είναι ένα από τα αγαπημένα σνακ του Κάσιους οπότε πραγματικά ανυπομονεί να σας δει» γράφει περιπαικτικά το σάιτ κάτω από τις φωτογραφίες του γιγαντιαίου «ενοίκου».

Είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να καθορίσουν την ηλικία ενός κροκοδείλου βάσει του μεγέθους του. Όταν τα θηριώδη ερπετά φτάσουν στην ενηλικίωση, ο ρυθμός ανάπτυξής τους επιβραδύνεται και σταδιακά σταματά. Οι μεγαλύτεροι κροκόδειλοι είναι συνήθως εκείνοι που μεγαλώνουν με ασυνήθιστες «εκρήξεις» σε μικρή ηλικία.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε την πραγματική ηλικία του Κάσιους, καθώς γεννήθηκε στη φύση και η ηλικία του είναι απλώς ένας υπολογισμός» εξηγεί ο Τούντι Σκοτ, φροντιστής του Κάσιους. «Τα γενέθλια του γίγαντα του θαλασσινού νερού ήταν ουσιαστικά μια επινόηση πριν από μερικά χρόνια» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήταν 5,13 μέτρα και έλειπαν άλλα 15 εκατοστά ουράς, καθώς και ένα μικρό μέρος του ρύγχους του» σημειώνει ο Γκράχαμ Γουέμπ, ερευνητής κροκοδείλων που συμμετείχε στη διαδικασία αιχμαλωσίας του, πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια. «Ήταν τότε ένας μεγάλος, γέρικος, άγριος κροκόδειλος. Οι κροκόδειλοι αυτού του μεγέθους δεν είναι φυσιολογικοί» συμπληρώνει.

Μετά από τέσσερις δεκαετίες από τον εντοπισμό του, ο γιγάντιος κροκόδειλος εξακολουθεί να μεγαλώνει, «κάτι μη σύνηθες για έναν ήδη μεγάλο κροκόδειλο», παρέχοντας στους επιστήμονες «σοβαρές γνώσεις για τη μακροβιότητα» λέει ο Γουέμπ.

Για τον Γουέμπ και τους συναδέλφους του, η αιχμαλωσία του Κάσιους ήταν μια δύσκολη πρόκληση τη δεκαετία του ’80. Οι μεγάλοι κροκόδειλοι ήταν οι κύριοι στόχοι των κυνηγών, οπότε οι επιστήμονες σπανίως είχαν την ευκαιρία να τους μελετήσουν.

«Οι ενήλικοι κροκόδειλοι που επέζησαν από εκείνη την κυνηγετική περίοδο, ήταν πολύ επιφυλακτικοί» λέει ο Γουέμπ. Όμως, ο Κάσιους κάθε άλλο παρά επιφυλακτικός είναι, παραδέχονται οι φροντιστές τους.

Ενώ άλλα «ηλικιωμένα» ερπετά τείνουν να είναι υπάκουα κι αδιάφορα, «ο Κάσιους είναι ένας από τους πιο ζωηρούς και δραστήριους κροκοδείλους».

Οι κροκόδειλοι αλμυρού νερού (Crocodylus porosus) συνήθως ζουν για πάνω από 70 χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωσης Oceana. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που έχει πιαστεί ποτέ, ήταν ο Λολόνγκ, ένα θηρίο 6,17 μέτρων από τις Φιλιππίνες.

πηγή: neolaia.gr

Written by: Δώρα Γκορτσίλα

Rate it

0%