fbpx

Cinema - TV

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης μετά την σειρά Maestro σταματάει την τηλεόραση

today22/03/2023 9

Φόντο
share close

Η σειρά Maestro ανήκει στο Netflix, το οποίο πήρε τα παγκόσμια δικαιώματα για τη τηλεοπτική προσπάθεια του Χριστόφορου Παπακαλιάτη και πρόκειται για την πρώτη ελληνική στην πλατφόρμα και πλέον είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο και μάλιστα πάει πολύ καλά στο εξωτερικό.

O Χριστόφορος Παπακαλιάτης αποκάλυψε σε συνέντευξη του πως μετά το Maestro (η δεύτερη σεζόν θα γυριστεί σύντομα) , δε θα ξανακάνει τηλεόραση. Ανέφερε: «Είχε κλείσει η σκέψη για την επιστροφή στην τηλεόραση. Αυτό άλλαξε λόγω covid γιατί ετοίμαζα την ταινία που θα έκανα. Και ενώ ήταν όλα έτοιμα, ήρθε η πανδημία, έκλεισε ο κινηματογράφος και περίμενε να περάσει όλο αυτό για να ξεκινήσουμε. Και επειδή καθυστερούσε, είχα το Maestro και σκέφτηκα να το κάνω μία μίνι σειρά γιατί μου ζητούσαν να κάνω κάτι στην Ελλάδα. Ένας από τους λόγους που έβαλα τους Παξούς είναι για να είμαστε πιο προστατευμένοι από την πανδημία. Γράφοντάς την είδα τι ενδιαφέρον έχουν αυτοί οι ήρωες σεναριακά. Είχα πέσει ακριβώς μέσα και οι ηθοποιοί το ανέβασαν πάρα πολύ».

Τέλος δήλωσε: «Όταν τελειώσει τo Μaestro, δε θα ξανακάνω τηλεόραση. Δε γίνεται. Ανακάλυψα στο Maestro ότι έχω κι εγώ αλλάξει. Ειδικά μετά τις ταινίες, ο τρόπος που χειρίζομαι τα πράγματα, δεν είναι τόσο ο τηλεοπτικός τρόπος, είναι ο κινηματογραφικός τρόπος. Αυτό είναι τρομερά χρονοβόρο και κοστοβόρο και ψυχοφθόρο».

Από κει και πέρα, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Μαστοράκης: «Το Netflix πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια το επεισόδιο, ας προσέξουν κι άλλοι τις “αξίες” της δουλειάς του Παπακαλιάτη». Δήλωσε αναλυτικά στην σελίδα του στο Facebook:

«Η διατήρηση του τείχους Netflix από τον Παπακαλιάτη και το “Μaestro” του είναι χαρμόσυνο γεγονός για την αδικαιολόγητα εσωστρεφή ελληνική τηλεοπτική παραγωγή. Από το 1975, όταν έκανα το πρώτο ελληνικό horror (και σήμερα cult film) Island of Death, φωνάζω στους Έλληνες σεναρίστες, σκηνοθέτες, παραγωγούς να εγκαταλείψουν τα τοπικιστικά θέματα και τις ταινίες δήθεν τέχνης (ξοδεύτηκαν πολλά εκατομμύρια από το “Κέντρο” για φιλμ ανίκανων σκηνοθετών που τα είδαν μόνο οι κοντινοί συγγενείς τους) και να σκεφτούν την διεθνή αγορά. Τώρα που η Netflix πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια το κάθε επεισόδιο (αυτά που στοίχισαν στο Mega μόλις 250,000 ευρώ το καθένα) ας προσέξουν κι άλλοι τις “αξίες” της δουλειάς του Παπακαλιατη που έκαναν δυνατή μια τέτοια πώληση: Διεθνώς κατανοητό θέμα, εξοχή αξία παραγωγής, διεθνούς επιπέδου φωτογραφία, έκτακτη επιλογή location, καλά επιλεγμένα πρόσωπα και διάλογοι/ερμηνείες που εύκολα ντουμπλάρονται στα αγγλικά, ένα φορματ procedural κατανοητό στους θεατές. Όσο άλλες σειρές (Μέλισσες, Σασμός κλπ.) είχαν κάποιες τεχνικές κυρίως αρετές, δεν ήταν παρά καλά φτιαγμένες σαπουνόπερες (σε αντίθεση με το μεγάλο μέρος φτηνιάρικων καθημερνών) και σε πολύ τοπικά θέματα. Ο Παπακαλιατης έκανε φινετσάτη κοσμοπολίτικη δουλειά, σίγουρα όμως στοχεύοντας στις διεθνείς πωλήσεις. Και για μια πλατφόρμα με πολύ σκουπιδαριό, η δουλειά αυτή… πολύ τους πάει.

Ελπίζω τη φόρμουλα να την ακολουθήσουν κι άλλοι γιατί είναι πια καιρός η Ελλάδα, από “υπηρέτρια” ξένων ασήμαντων, άθλιων παραγωγών που τις… συν-χρηματοδοτούμε κόλας, να γίνει παραγωγική δύναμη. Έχουμε τους καλούς τεχνικούς, έχουμε αρκετούς καλούς ηθοποιούς, λίγο όραμα μας λείπει ώστε σύντομα να γιορτάζουμε τη 10η σειρά που θα παίζεται παγκοσμίως από Netflix, Apple, Amazon, HBO Max. Tα νούμερα δικαιολογούν τις ελπίδες μου: Το Maestro είχε κόστος 250,000 το επεισόδιο, από τα οποία τις 100,000 τις πήρε πίσω το Μega από τον ΕΚΟΜΕ. Άρα, το κέρδος από την πώληση ήταν 850,000 δολάρια για κάθε επεισόδιο. Το τυράκι για τα κοντόφθαλμα κανάλια να αφήσουν τον “πολτό” και να φτιάξουν “φιλέτο”».

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης δήλωσε: «Κρατάω το “Maestro” πολύ κοντά στην καρδιά μου και νιώθω βαθιά τιμή και χαρά που αυτή η ιστορία θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσω του Netflix. Ανυπομονώ για αυτό το ταξίδι».

Η σειρά «Maestro» του Mega αρχικά είχε τον τίτλο “Ο Δάσκαλος” και ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στον λόγο που το τίτλος άλλαξε: «Αυτός ο άνθρωπος εξ αρχής δεν ήταν δάσκαλος. Ένας μουσικός είναι ο οποίος πηγαίνει σε ένα νησί προκειμένου να φτιάξει ένα φεστιβάλ μετά την εποχή του lockdown. Εκεί τον φωνάζουν όλοι δάσκαλο, αλλά δεν είναι. Ο τίτλος θα ήταν διπλός. Για τους ξένους θα ήταν Maestro και για τους Έλληνες Δάσκαλος. Είδαμε όμως πως σε όλη την πορεία του σεναρίου ταιριάζει πιο πολύ ο Maestro».

Η υπόθεση είναι η εξής: O Ορέστης ταξιδεύει σε ένα μικρό νησί στην εποχή της πανδημίας προκειμένου να στήσει, από την αρχή, ένα Φεστιβάλ μουσικής. Αντιμέτωπος με τη μικρή κοινωνία του νησιού και όλες τις παθογένειές της, θα βρεθεί μπλεγμένος σε μία ακραία ερωτική ιστορία που θα αποτελέσει κίνητρο για να εκδηλωθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα τα οποία μαστίζουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων. Εκεί, θα γνωρίσει ανθρώπους βασανισμένους, που “σκεπάζουν” τον εφιάλτη που βιώνουν, από φόβο κι απόγνωση. Είναι όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και μ’ έναν τρόπο συνένοχοι σε αυτό που θα ακολουθήσει…

Πρωταγωνιστούν ο ίδιος και οι Χάρις Αλεξίου, Μαρία Καβογιάννη, Φάνης Μουρατίδης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Στεφανία Γουλιώτη, Γιάννης Τσορτέκης, Κλέλια Ανδριολάτου, Ορέστης Χαλκιάς, Γιώργος Μπένος, Δημήτρης Κίτσος, Σάντρα Σαραφάνοβα, Τόνια Μαράκη και ο Γιώργος Μπινιάρης. Θα έχει 9 επεισόδια, θα είναι εβδομαδιαία και υπάρχει ανοιχτή option για δεύτερο κύκλο με ακόμα 9.

Πηγή: cineramen.gr

Written by: Κατερίνα Μαυρομάτη

Rate it

0%