Οδηγός επιβίωσης, λίγο πριν τα 30!

Οδηγός επιβίωσης, λίγο πριν τα 30!

 • Κάθε τι νέο έχει μέσα το φόβο, την αλλαγή και φυσικά το φόβο της αλλαγής. Κάθε πέρασμα απαιτεί σκέψη και προσπάθεια. Το πέρασμα από τα είκοσι στα τριάντα επιβάλλει κάτι παραπάνω, κυρίως όμως απαιτεί τη σοφία εκείνων που έχεις ήδη μάθει!
  Τα τριάντα είναι μια μαγική ηλικία γιατί νιώθεις και ζεις σαν ακροβάτης! Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις γρήγορα τι σου συμβαίνει και να αξιοποιήσεις τη σοφία των είκοσι! Να κρατήσεις την ισορροπία σου και να εξελίξεις την τεχνική εκείνη που ξέρεις πως θα σε βγάλει στην άλλη άκρη του τεντωμένου σχοινιού.

  Είναι γεγονός πως όταν μπαίνεις στα τριάντα όλοι γύρω σου σε αντιμετωπίζουν περίεργα. Σου συμπεριφέρονται και σε προειδοποιούν λες πρόκειται να μπεις σε ναρκοπέδιο. Δουλειές, καριέρα, λογαριασμοί, εξασφαλίσεις, υποχρεώσεις, γάμοι, παιδιά, σκυλιά… θέματα που σε βομβαρδίζουν και σα νάρκες σκάνε στα πόδια σου από παντού.

  Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά και μια κοινωνικά «προγραμματισμένη» τάξη πραγμάτων εγκαινιάζεται στα πλαίσια ενός συστήματος που σε κάποιους ταιριάζει και σε κάποιους όχι. Ένας «προγραμματισμός» που στην ουσία διενεργείται αθόρυβα όλη σου τη ζωή, αλλά που εσύ στα τριάντα αρχίζεις να τον αντιλαμβάνεσαι.

  Αυτή η ξαφνική συνειδητοποίηση φέρνει τα πάνω κάτω και δημιουργεί ένα περίεργο συναίσθημα. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύμπλεγμα αντιθετικών συναισθημάτων δύναμης και ανασφάλειας, δημιουργικότητας και αγωνίας τα οποία και πηγάζουν από την έντονη ανάγκη για αυτοπραγμάτωση και αυτογνωσία. Τίποτα περισσότερο από την αίσθηση που προκαλεί η ενδογενής τάση προς την ολοκλήρωση.

  Έχοντας ολοκληρώσει αυτό το πέρασμα προβάλω τώρα εδώ το απόσταγμα της εμπειρίας αυτής αλλά και τη βιωματική γνώση αυτών που συμβούλεψαν έμενα μέσα σε δέκα συμβουλές, οι οποίες μπορούν να κάνουν τη μετάβαση για τον κάθε ένα πιο ομαλή, πιο συνειδητή και πιο ουσιώδη.

  Μη σταματάς ποτέ την πνευματική, σωματική και ψυχική σου ανάπτυξη. Πολλοί λανθασμένα πιστεύουν πως η εκπαίδευση, η μάθηση, η άθληση σταματούν κάπου στα είκοσι. Μην πέσεις ποτέ σε αυτή την παγίδα και μη σταματήσεις στιγμή να καλλιεργείς το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή σου.
  Δείξε αγάπη και σεβασμό στον εαυτό σου. Μάθε γρήγορα πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου. Κάνε κάτι για σένα κάθε μέρα. Δείξε έμπρακτα αγάπη για τη ζωή σου και για τους ανθρώπους που νοιάζονται για εσένα.
  Μάθε να λες «όχι» σε ανθρώπους, δραστηριότητες και υποχρεώσεις που δεν έχουν προσωπική αξία για εσένα! Μη σπαταλάς χρόνο, δύναμη και χρήμα για κάτι που δε θέλεις πραγματικά.
  Πες το μεγάλο «ναι». Τι κι αν είσαι 30 πάρε το ρίσκο, πες το μεγάλο «ναι» και κάνε σήμερα τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου! Κάνε την αλλαγή που θέλεις να δεις στον εαυτό σου! Μη φοβάσαι και μην απελπίζεσαι! Τόλμησε το τώρα! Ποτέ δεν είναι αργά για την ανατροπή.
  Απαλλάξου από τις προσδοκίες των άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσεις τα θέλω σου από τα θέλω των άλλων για εσένα. Αποδεσμεύσου από τον κοινωνικό «προγραμματισμό» και τις επιρροές του περιβάλλοντος σου. Δες τη ζωή με τη δική σου ματιά.
  Συνειδητοποίησε πως δε μπορείς να έχεις τα πάντα. Βρες τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις στη ζωή σου και επικέντρωσε την προσοχή, το ενδιαφέρον και την προσπάθεια σου σε αυτό και μόνο. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
  Δείξε ευγνωμοσύνη για ότι έχεις και για ότι έχεις πετύχει. Επικεντρώσου σε ότι έχεις και όχι σε ότι σου λείπει. Πες κάθε μέρα ευχαριστώ, γιατί μόνο έτσι θα νιώθεις ευτυχισμένος/η.
  Συνειδητοποίησε πως δε μπορείς να κάνεις τα πάντα. Τα τριάντα είναι η εποχή που δυστυχώς αποδεσμεύεσαι από την αίσθησης της παντοδυναμίας των είκοσι. Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι δε γίνεται να κατακτήσεις το σύμπαν, τόσο πιο γρήγορα θα επικεντρωθείς σε εκείνα τα λίγα που μπορείς να γίνεις καλύτερος.
  Μη φοβάσαι την αποτυχία! Διώξε το φόβο για το μέλλον από το μυαλό σου. Αξιοποίησε το τώρα και δες το χρόνο σαν το μέσο που θα σε πάει εκεί που ονειρεύεσαι. Μη φοβάσαι το χρόνο και μην τον αφήνεις να περνά! Μη μένεις αδρανής από φόβο μήπως αποτύχεις. Δράσε τώρα!
  Σκέψου θετικά! Αυτό που πάντα προτείνω σε όλες τις ηλικίες είναι η υιοθέτηση ενός θετικού τρόπου σκέψης. Μέσα από τη θετική σκέψη όλα αλλάζουν θετικά αφού όταν αποκτάς πιο θετική οπτική, εκδηλώνεις και πιο θετική συμπεριφορά και ως εκ τούτου ζεις και μια πιο θετική ζωή συνολικά.

  Πρέπει όμως και να θυμάσαι πως η ζωή είναι σαν το κρασί. Αξιοποιώντας τη δύναμη του χρόνου μπορεί να γίνει καλύτερη και πιο πολύτιμη μέσα από το πέρασμα του.

Συντάκτης