fbpx

Ενδιαφέρον

Μάθε τα είδη του κρύου καφέ και πως να φτιάξετε στο σπίτι

today13/03/2023 13

Background
share close

Κρύος καφές, ένα ρόφημα που ταιριάζει γάντι με το ηλιόλουστο κλίμα. Κάποτε επιλέγαμε φραπέ, σήμερα φρέντο εσπρέσσο ή φρέντο καπουτσίνο. Ανακαλύπτουμε τους τρόπους εκχύλισης και τις σύγχρονες εναλακτικές τεχνικές για την παρασκευή απολαυστικού και παγωμένου καφέ που ξυπνά τις αισθήσεις.

Σπιτικός Φρέντο Εσπρέσο
Πρώτη ύλη

Η αρχή για κάθε ποιοτική παρασκευή ξεκινά από την πρώτη ύλη. Το καλό είναι να επιλέξουμε έναν υψηλής ποιότητας καφέ με εμφανή αρώματα και γεύσεις που θα αφήνει καλή επίγευση. Το χαρμάνι είναι σημαντικό, μπορούμε να πάρουμε αλεσμένο καφέ ή να αγοράσουμε τους κόκκους καφές. Εάν επιλέξουμε το δεύτερο, θα πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία του roasting στο σπίτι μας και έπειτα να τον αλέσουμε ώστε να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται.

Η ποικιλία καφέ που θα επιλέξουμε θα πρέπει να έχει υψηλή γευστική ένταση, καλό καβούρδισμα για να μπορέσει να διατηρήσει τη γεύση και άρωμά του μετά από τη μίξη με τα παγάκια. Σχετικά με τα παγάκια, θα πρέπει να δοκιμάσουμε πόσα παγάκια δεν αραιώνουν υπερβολικά τον καφέ. Το ποτήρι που θα σερβίρουμε τον καφέ καλό θα ήταν να είναι ήδη παγωμένο. Εάν το ποτήρι μας είναι ήδη παγωμένο, τότε θα διατηρηθεί καλύτερα η θερμοκρασία του φρέντο.

Εκχύλιση

Εκτός της κλασικής μηχανής εσπρέσο, μπορούμε να εκχυλίσουμε τον εν λόγω καφέ με ακόμη τρεις τρόπους. Καφετιέρα με πρέσσα, με το παραδοσιακό μεταλλικό μπρίκι για καφέ εσπρέσο και με μηχανή εσπρέσο με κάψουλες.

Η κλασική αυτόματη μηχανή εσπρέσο χρησιμοποιείται ευρέως και από επαγγελματίες έξω. Το κόστος της είναι κάπως πιο υψηλό, ωστόσο η ποιότητα που προσφέρει είναι εξαιρετική, αλλά απαιτεί σωστό χειρισμό.

Η συσκευή aeropress είναι μια καλή επιλογή που είναι κοντά στο αποτέλεσμα της παραπάνω. Παράγει ομοιόμορφη εκχύλιση και έξτρα αρωματικό.

Το μπρίκι εσπρέσσο, είναι μια παραδοσιακή και πολύ οικονομική λύση. Το αποτέλεσμα είναι ποιοτικό, αν εξασκηθούμε στη χρήση του. Αντιθέτως οι κάψουλες προτιμώνται από όσους δεν έχουν αρκετό χρόνο να εξασκηθούν στις λεπτομέρειες που μπορούν να μας δώσουν τον πλουσιότερο γευστικά καφέ.

Συμβουλές για το σωστό φρέντο εσπρέσσο

Θα χρειαστούμε δύο δόσεις εσπρέσο, περίπου 80 ml καφέ. Αν έχουμε μηχανή με κάψουλες χρειαζόμαστε δύο. Για καφέ με ζάχαρη, τη προσθέτουμε στο ζεστό εσπρέσσο και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Μεταφέρουμε τον καφέ στο μεταλλικό σέικερ με τρία, τέσσερα παγάκια και ανακατεύουμε αμέσως για να παγώσει. Εναλλακτικά, μπορούμε να το χτυπήσουμε με τη φραπιέρα.

Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι και βάζουμε έξτρα παγάκια.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε φρέντο καπουτσίνο, θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά πως θα παρασκευάσουμε το αφρόγαλα ξεχωριστά.

Θα χρειαστούμε παγωμένο γάλα με χαμηλά λιπαρά, το οποίο χτυπάμε στη φραπιέρα μέχρι να πήξει. Επίσης, υπάρχουν συσκευές με τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε το αφρόγαλα. Σε αυτή την περίπτωση, απλά ρίχνουμε το κρύο γάλα στη συσκευή και πατάμε το κουμπί για λίγα δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε το πηχτό αφρόγαλα πάνω στον φρέντο και σερβίρουμε.

Επίσης, για να παράξουμε παγωμένο καφέ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις μεθόδους cold drip, cold brew.

Cold Brew
Πρόκειται για εκχύλιση του καφέ μέσα σε κρύο νερό. Για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή την εκχύλιση θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι, σουρωτήρι, φίλτρο καφέ, καφέ φίλτρου και νερό.

Για να έχουμε κρύο καφέ με γεμάτο σώμα, θα χρειαστούμε δέκα γραμμάρια νερού για κάθε ένα γραμμάριο καφέ, δηλαδή μια αναλογία ένα προς δέκα. Όποτε θα βάλουμε μέσα στο μπουκάλι ή άλλο δοχείο εκατό γραμμάρια καφέ με ένα λίτρο νερό. Θα το ανακατέψουμε και θα το αφήσουμε στο ψυγείο για περίπου έξι έως οκτώ ώρες. Φυσικά όσο περισσότερο μείνει ο καφές στο νερό τόσο πιο έντονη γεύση καφέ θα έχουμε.

Στη συνέχεια θα σουρώσουμε τον καφέ και θα τον περάσουμε από χάρτινο φίλτρο για να βεβαιωθούμε πως δεν θα έχουμε ίζημα που θα επηρεάσει αρνητικά τη γεύση. Θα βρέξουμε το φίλτρο με νερό και θα σουρώσουμε τον καφέ, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να σερβιριστεί με ή χωρίς πάγο.

Επίσης, αν δεν θέλουμε να τον καταναλώσουμε άμεσα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου πέντε έως έξι ημέρες.

Cold drip
Αυτή η μέθοδος εκχύλισης μας δίνει περισσότερο άρωμα στον καφέ. Θα χρειαστούμε μια συσκευή aeropress, ένα χάρτινο φίλτρο, καφέ φίλτρου και βραστό νερό. Θα βρέξουμε το χάρτινο φίλτρο και θα το βάλουμε στο δοχείο τον καφέ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βραστό νερό και το αφήνουμε για περίπου ενάμισι λεπτό. Φυσικά, όσο περισσότερο μείνει, τόσα περισσότερα αρώματα και γευστική ένταση θα έχουμε. Έπειτα, κλείνουμε την πρέσα με το καπάκι και βάζουμε περίπου διακόσια γραμμάρια παγάκια στο ποτήρι. Αναποδογυρίζουμε τη συσκευή και πιέζουμε με τα χέρια μας για να έχουμε την εκχύλιση πάνω στον πάγο.

Τέλος, μπορούμε να παρασκευάσουμε τον καφέ μας και να τον αποθηκεύσουμε σε θερμό ή σε παγούρι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να διατηρεί παγωμένο το ρόφημά μας όλη την ημέρα, ακόμα και κάτω από υψηλές θερμοκρασίες.

πηγη : coozina.gr

Written by: Χρύσα Μαλάμη

Rate it

0%