fbpx

Συνέβη και αυτό

Κρέας αρκούδας από αυτόματο πωλητή ‑ Η νέα τάση στην Ιαπωνία

today04/04/2023 3

Background
share close

Η Ιαπωνία μας εκπλήσσει συνεχώς με τις… καινοτομίες της. Αυτή τη φορά σίγουρα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, προωθώντας ένα νέο μοντέλο αυτόματων πωλητών που πουλάει φρέσκο κρέας αρκούδας και το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο.
Το μηχάνημα, στο βόρειο νομό Akita, έχει προσελκύσει μια σταθερή ροή πελατών από τότε που εγκαταστάθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Το κρέας, το οποίο πωλείται για 2.200 ¥ (£ 13/16,50 $) ανά 250 γραμμάρια, αποδεικνύεται δημοφιλές στους επιβάτες που αποβιβάζονται σε έναν κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Semboku, αλλά ο χειριστής έχει λάβει επίσης αιτήματα για παραδόσεις ταχυδρομικών παραγγελιών από το Τόκιο, περίπου 400 χλμ. μακριά.

Το μηχάνημα, το οποίο διαφημίζει το περιεχόμενό του ως «τοπική σπεσιαλιτέ», είναι εφοδιασμένο με άγρια ​​αρκούδα και πουλούσε ένα μείγμα άπαχου και λιπαρού κρέατος, ανέφερε η εφημερίδα Mainichi Shimbun.

Το κρέας προερχόταν από αρκούδες που αιχμαλωτίστηκαν στα βουνά από μέλη ενός τοπικού κυνηγετικού συλλόγου, στους οποίους επετράπη να σκοτώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό κατά τη διάρκεια της ετήσιας κυνηγετικής περιόδου, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι
Ωστόσο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων καταδίκασαν την επιχείρηση αυτόματων πωλητών και ζήτησαν να σταματήσει το κυνήγι αρκούδων για το κρέας τους.

«Αυτό μοιάζει με ένα ακόμη χαμηλό πλήγμα για την άγρια ​​ζωή», δήλωσε ο Nick Stewart, διευθυντής της εκστρατείας άγριας ζωής στην World Animal Protection , σε μια δήλωση στον Guardian.

«Οι αρκούδες έχουν μεγάλη σημασία για το ευρύτερο οικοσύστημα στο οποίο ζουν. Εάν τα προστατεύσουμε, τότε επωφελούνται και ο βιότοπός τους, καθώς και τα ζώα και τα φυτά μέσα σε αυτόν. Αυτή είναι η εκμετάλλευση ζώων που έχει τρελαθεί. Οι αρκούδες είναι άγρια ​​ζώα, όχι βολική τροφή. Αφήστε τους στην άγρια ​​φύση για να ζήσουν μια άγρια ​​ζωή».

Η κατανάλωση κρέατος αρκούδας είναι υψηλότερη στη βόρεια Ιαπωνία , όπου πωλείται σε κονσέρβες και ακόμη και ως στιγμιαίο κάρυ. Έχει μια ελαφρώς παιχνιδιάρικη γεύση που κάποιοι έχουν παρομοιάσει με ελάφι και συχνά σερβίρεται σε στιφάδο.

Τα πανταχού παρόντα μηχανήματα αυτόματης πώλησης της Ιαπωνίας πωλούν μυριάδες είδη διατροφής, από βασικά όπως ζεστά και κρύα ποτά μέχρι βρώσιμα έντομα και χάμπουργκερ .

Ανάρπαστο το κρέας άγριων ζώων
Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Συστημάτων Πώλησης της Ιαπωνίας, ο αριθμός των μηχανών κορυφώθηκε στα 5,6 εκατομμύρια το 2000 – ή ένα για κάθε 23 άτομα. Ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε κάτι περισσότερο από 4 εκατομμύρια έως το 2020, αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μηχανημάτων αυτόματης πώλησης κατά κεφαλήν στον κόσμο.

Η μεγαλύτερη εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας, η Kyodo Senpaku, ξεκίνησε πρόσφατα να πουλά κρέας φάλαινας από μηχανήματα αυτόματης πώλησης σε μια προσπάθεια να τονώσει την κατανάλωση. Η εταιρεία σχεδιάζει να τα εγκαταστήσει σε 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η ανθρώπινη επαφή με τις αρκούδες στην Ιαπωνία δεν περιορίζεται στο τραπέζι του δείπνου. Ο αριθμός των συναντήσεων με αρκούδες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από περίπου 4.800 το 2009 σε περισσότερες από 20.000 το 2020, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 158 τραυματίστηκαν, δήλωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οι ειδικοί λένε ότι η έλλειψη βελανιδιών στο φυσικό τους περιβάλλον σημαίνει ότι τα ζώα είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο καθώς αναζητούν τροφή. Περίπου το 40% των συναντήσεων το 2020 σημειώθηκαν σε κατοικημένες και αστικές περιοχές ή σε γεωργική γη, ανέφερε η Yomiuri Shimbun.

πηγη : e-radio.gr

Written by: Χρύσα Μαλάμη

Rate it

0%