fbpx

Ευ ζην

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Δεν έχει ήλιο, αλλά έχει 3 βασικά προτερήματα

today26/02/2024 3

Background
share close
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους πολίτες ευτυχισμένους

Το να καταφέρεις εδώ και πολλά χρόνια να κατέχεις το ρεκόρ με το μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχισμένων πολιτών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Φινλανδία όμως, είναι η πόλη που το καταφέρνει σταθερά αυτό, παρά τις αντίξοες καιρικές της συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Φινλανδοί έχουν ως προτεραιότητα το να εργαστούν σκληρά για την ψυχική τους υγεία, και όχι για την καριέρα ή τα χρήματα. Μιλώντας στη New York Post, ένας ειδικός ψυχικής υγείας αποκάλυψε τα μυστικά που κρατούν υψηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης των Φινλανδών:

«Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», ανέφερε, τονίζοντας πως ακολουθούν τρεις συμπεριφορές που προκρίνουν την κοινωνική, έναντι της ατομικής ευημερίας. Σύμφωνα με την χώρα, υπάρχουν 3 βασικές «πολιτικές» που εστιάζουν στην κοινωνική συνείδηση και στο χτίσιμο κοινωνικών δεσμών:

  • Η έντονη αίσθηση κοινότητας και προσήνειας
  • Οι μικρές καλές πράξεις για τους άλλους
  • Την εύρεση μίας σταθερής και ξεκάθαρης εικόνας για τον εαυτό και τον σκοπό του

Ο ειδικός εξήγησε το γιατί αυτοί οι τρεις «πυλώνες» είναι τόσο σημαντικοί στην καθημερινότητα.

  • Αίσθηση κοινότητας

Αλλιώς, η αίσθηση και πεποίθηση ότι αποτελείς μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, καθώς και τα συναισθήματα που σε φέρνουν πιο κοντά στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και για τους οποίους νοιάζεσαι, κάνει και τις δύο πλευρές πιο ευτυχισμένες. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και σε πολύ άσχημες υλικές συνθήκες.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να κάνει τη ζωή απείρως καλύτερη, ανεξάρτητα από την οικονομική ή υλική κατάσταση.

  • Καλές πράξεις

Εδώ δεν ισχύει μόνο ο χρυσός κανόνας. Το να κάνεις καλές πράξεις δεν αποταμιεύει απλά «καλό κάρμα», ούτε σε ωφελεί με κάποιον υπερφυσικό τρόπο. Αντίθετα, ο θετικός αντίκτυπος πράξεων καλοσύνης είναι τόσο άμεσος όσο και βιο-ψυχολογικός.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο του 2023 διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες θα μπορούσαν να μετριαστούν με μικρές πράξεις καλοσύνης. Μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, όπως το να πείτε έναν καλό λόγο ή ένα απλό κοπλιμέντο, όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως τέτοιες συμπεριφορές αύξησαν την αίσθηση ικανοποίησής τόσο στιγμιαία, όσο και μακροπρόθεσμα.

  • Αυτοσκοπός

Αποτελεί γρίφο για πολλούς ανθρώπους, και πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν έναν στιβαρό και ξεκάθαρο σκοπό στη ζωή του, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διάχυτη πεποίθηση ότι το επονομαζόμενο «κάλεσμα» ενός ανθρώπου είναι κάτι που συναντάς τυχαία.

Στην πραγματικότητα όμως, η προσήλωση σε έναν σκοπό προηγείται της κατανόησής του. Από τη στιγμή που τον βρεις όμως, αυτός ο ακλόνητος στόχος ενισχύει τη συντελεστική συμπεριφορά, αυξάνει την ψυχική αντοχή στις αντιξοότητες, και φυσικά σε καθιστά πιο χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

πηγη :https://jenny.gr/latest-news?page=1

Written by: Χρύσα Μαλάμη

Rate it

0%