fbpx

Ενδιαφέρον

Άγχος: 10 τρόποι που μπορείτε να απομακρύνετε το στρες!

today13/03/2023

Background
share close

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματός σας σε μια πρόκληση ή απαίτηση. Όλοι βιώνουν άγχος, το οποίο μπορεί να προκληθεί από μια σειρά γεγονότων, από μικρές καθημερινές ταλαιπωρίες έως σημαντικές αλλαγές όπως ένα διαζύγιο ή απώλεια εργασίας. Η απόκριση στο στρες περιλαμβάνει σωματικά στοιχεία όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση, σκέψεις και προσωπικές πεποιθήσεις σχετικά με το στρεσογόνο γεγονός και συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του θυμού. Αν και συχνά το θεωρούμε αρνητικό, το άγχος μπορεί επίσης να προέλθει από θετικές αλλαγές στη ζωή σας, όπως η προαγωγή στη δουλειά ή η απόκτηση νέου μωρού.

1. Φάτε και πίνετε για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας. Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν το άγχος πίνοντας αλκοόλ ή τρώγοντας πάρα πολύ. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να φαίνεται ότι βοηθούν αυτή τη στιγμή, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αυξήσουν το άγχος μακροπρόθεσμα. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις επιπτώσεις του στρες. Ενώ η κατανάλωση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες.

2. Ασκηθείτε τακτικά. Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό καταπραϋντικό του στρες. Σκεφτείτε τη μη ανταγωνιστική αερόβια άσκηση, την ενδυνάμωση με βάρη ή κινητικές δραστηριότητες ,όπως η γιόγκα, και θέστε λογικούς στόχους για τον εαυτό σας. Η αερόβια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι απελευθερώνει ενδορφίνες – φυσικές ουσίες που σας βοηθούν να αισθάνεστε καλύτερα και να διατηρείτε μια θετική στάση.

3. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε καπνό και προϊόντα νικοτίνης. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν νικοτίνη συχνά την αναφέρουν ως ανακουφιστικό από το άγχος. Ωστόσο, η νικοτίνη ασκεί στην πραγματικότητα περισσότερο άγχος στο σώμα σας αυξάνοντας τη σωματική διέγερση και μειώνοντας τη ροή του αίματος και την αναπνοή. Επιπλέον, μπορεί να επιδεινώσει τον χρόνιο πόνο, οπότε αν αντιμετωπίζετε παρατεταμένη ένταση και πόνους στο σώμα, το κάπνισμα δεν θα σας βοηθήσει.

4. Μελετήστε και εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης. Το να αφιερώνετε χρόνο για να χαλαρώνετε κάθε μέρα βοηθά στη διαχείριση του στρες και στην προστασία του σώματός σας από τις επιπτώσεις του στρες. Μπορείτε να επιλέξετε από μια ποικιλία τεχνικών, όπως βαθιά αναπνοή, καθοδηγούμενη απεικόνιση, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και διαλογισμό επίγνωσης. Πολλές διαδικτυακές εφαρμογές και εφαρμογές για smartphone παρέχουν καθοδήγηση σχετικά με αυτές τις τεχνικές. Αν και ορισμένα απαιτούν κόστος αγοράς, πολλά είναι διαθέσιμα δωρεάν.

5. Μειώστε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, η ζωή σας μπορεί να είναι γεμάτη με πάρα πολλές απαιτήσεις και πολύ λίγο χρόνο. Ως επί το πλείστον, αυτές οι απαιτήσεις είναι αυτές που επιλέξαμε. Ωστόσο, μπορείτε να ελευθερώσετε χρόνο εξασκώντας δεξιότητες διαχείρισης χρόνου, όπως το να ζητάτε βοήθεια όταν είναι κατάλληλο, να βάζετε προτεραιότητες, να ρυθμίζετε τον εαυτό σας και να κρατάτε χρόνο για να φροντίζετε τον εαυτό σας.

6. Εξετάστε τις αξίες σας και ζήστε σύμφωνα με αυτές. Όσο περισσότερο οι πράξεις σας αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις σας, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένη είναι η ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τις αξίες σας όταν επιλέγετε τις δραστηριότητές σας.

7. Επιβεβαιώστε τον εαυτό σας. Είναι εντάξει να λέτε “όχι” στις απαιτήσεις του χρόνου και της ενέργειάς σας που θα σας ασκήσουν υπερβολική πίεση. Δεν χρειάζεται πάντα να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες των άλλων.

8. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και προσδοκίες. Είναι επίσης εντάξει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορείτε να είστε 100% επιτυχημένοι σε όλα ταυτόχρονα. Να έχετε υπόψη σας τα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε και να εργαστείτε για να αποδεχτείτε αυτά που δεν μπορείτε να ελέγξετε.

9. Πουλήστε τον εαυτό σας στον εαυτό σας. Όταν νιώθετε συγκλονισμένοι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι κάνετε καλά. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να χτίσετε μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης.

10. Δοκιμάστε τη βιοανάδραση. Αυτή η τεχνική συμπεριφοράς σας βοηθά να μάθετε δεξιότητες μείωσης του στρες παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την ένταση των μυών, τον καρδιακό ρυθμό και άλλα ζωτικά σημεία καθώς προσπαθείτε να χαλαρώσετε. Χρησιμοποιείται για να αποκτήσει τον έλεγχο ορισμένων σωματικών λειτουργιών που προκαλούν ένταση και σωματικό πόνο. Η βιοανάδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας βοηθήσει να μάθετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε στρεσογόνες καταστάσεις και πώς να αντιμετωπίζετε καλύτερα. Εάν ένας πονοκέφαλος, όπως η ημικρανία, ξεκινήσει αργά, πολλοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βιοανάδραση για να σταματήσουν την επίθεση πριν αυτή γίνει πλήρης.

Written by: Γιάννης Τσολάκης

Rate it

0%