fbpx

Ευ ζην

8+1 τεχνικές για μια πιο ήρεμη καθημερινότητα.

today06/11/2023 2

Background
share close

Όλοι μας, κατά περιόδους, βιώνουμε έντονο άγχος, λόγω των προσωπικών και επαγγελματικών υποχρεώσεών μας – το τελευταίο διάστημα, ακόμη και λόγω της επικαιρότητας.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην αφήνουμε το άγχος να επηρεάζει την καθημερινότητά μας, είναι σημαντικό να έχουμε στη «φαρέτρα» μας τεχνικές για την αντιμετώπισή του.

Τι μπορεί να είναι αυτές οι τεχνικές; Μα απλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες όσο απλές κι αν φαίνονται εκ πρώτης όψεως, μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά! Ενδεικτικά, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής:

1. Αναπνέουμε. Μπορεί η συμβουλή αυτή να φαίνεται «κλισέ», αλλά στην πραγματικότητα αποδίδει σημαντικά όταν έχουμε άγχος. Άλλωστε, η αναπνοή κατέχει ιδιαίτερη θέση σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα. Καθόμαστε σε μια καρέκλα με τα πόδια μας στο πάτωμα και τα χέρια στα γόνατά μας. Εισπνέουμε αργά και βαθιά, συγκεντρωμένοι στους πνεύμονές μας. Ενώ η ρηχή αναπνοή προκαλεί άγχος, η βαθιά αναπνοή οξυγονώνει το αίμα μας και «καθαρίζει» το μυαλό μας.

2. Ασκούμαστε. Για να αποκομίσουμε τα οφέλη της, η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι εξαντλητική. Οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώνουμε 150 λεπτά την εβδομάδα σε αερόβια άσκηση, ακόμα και ήπιας έντασης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας σύντομος περίπατος, μια βόλτα με το ποδήλατο ή το ολιγόλεπτο χαλαρό τρέξιμο μπορούν να προσφέρουν άμεση ανακούφιση σε περιόδους έντονου άγχους. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τις ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεσή μας σχεδόν στιγμιαία. Η άσκηση, επομένως, ενώ δεν εξαλείφει το άγχος μας, μπορεί να μειώσει τη συναισθηματική ένταση που αισθανόμαστε, να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να αντιμετωπίσουμε την πηγή του άγχους πιο αποτελεσματικά.

3. Τρώμε σωστά. Τα επίπεδα του άγχους και η σωστή διατροφή σχετίζονται στενά. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, συχνά καταφεύγουμε στην κατανάλωση σνακ υψηλής θερμιδικής, αλλά χαμηλής θρεπτικής αξίας. Ωστόσο, εάν επιθυμούμε να είναι η διατροφή «σύμμαχός» μας στην αντιμετώπιση του άγχους, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα και λιπαρά σνακ, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά, καθώς και ψάρια με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, μειώνουν τα συμπτώματα του στρες.

4. Κοιμόμαστε καλά. Το άγχος μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον ύπνο μας, αλλά και αντίστροφα: ο κακός ύπνος μπορεί να αποτελέσει βασική αιτία άγχους.

Προκειμένου, λοιπόν, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε έναν χορταστικό και βαθύ ύπνο. Για να το επιτύχουμε, διαμορφώνουμε μια σταθερή «ρουτίνα» ύπνου.

Απενεργοποιούμε τις οθόνες αρκετή ώρα πριν την ώρα του ύπνου, χαμηλώνουμε τα φώτα και δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο να χαλαρώσει.

5. Πίνουμε χαλαρωτικά ροφήματα. Μια μεγάλη δόση καφεΐνης προκαλεί βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, επομένως, διέγερση, γεγονός το οποίο δεν διευκολύνει τη διαχείριση του άγχους. Καθώς η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία μας, σε καταστάσεις έντονου άγχους φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε με αφεψήματα που περιέχουν μικρή ποσότητα καφεΐνης ή και καθόλου. Επιλέγουμε πράσινο τσάι, το οποίο έχει λιγότερη από τη μισή καφεΐνη του καφέ, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά, καθώς και θεανίνη, ένα αμινοξύ που έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα. Επιπλέον, μπορούμε να «καταφύγουμε» σε ένα κλασικό αφέψημα με χαμομήλι το οποίο είναι γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες.

6. Ακούμε χαλαρωτική μουσική. Όταν αισθανόμαστε έντονο στρες, είναι βέβαιο ότι η χαλαρωτική μουσική μπορεί να μας βοηθήσει. Η αναπαραγωγή απαλής μουσικής έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο και το σώμα, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αλλά και την κορτιζόλη, μια ορμόνη που συνδέεται με το άγχος.

7. Επικοινωνούμε με φίλους. Η επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν βιώνουμε έντονο άγχος. Συζητώντας με το προσωπικό μας «δίκτυο υποστήριξης», είναι πιθανότερο να αναγνωρίσουμε τη «ρίζα» των προβλημάτων μας και να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή επίλυση. Άλλωστε, η παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μάς ωφελεί και με έναν άλλο τρόπο, που δεν είναι άλλος από το γέλιο. Το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης, των ορμονών που συνδέονται με το άγχος. 

8. Προσπαθούμε να είμαστε θετικοί. Αναζητάμε τα θετικά σημεία της ζωής μας και δοκιμάζουμε να γράψουμε τρία πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες στο τέλος κάθε ημέρας. Αποδεχόμαστε τα πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε και, αντ’ αυτών, επικεντρωνόμαστε στα πράγματα των οποίων έχουμε τον έλεγχο. 

8+1. Ζητάμε ένα…φυσικό χέρι βοηθείας. Η βαλεριάνα είναι ένα βότανο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική, για την ηρεμιστική της δράση και για τη συμβολή της στη βελτίωση του ύπνου, για τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Τα αποτελέσματα πολλών μελετών δείχνουν ότι η βαλεριάνα συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, έχει ηρεμιστικές και χαλαρωτικές ιδιότητες και βελτιώνει την απόκριση του οργανισμού στο στρες. Εκτός από τη δυνατότητα να καταναλωθεί ως ρόφημα, το εκχύλισμα της ρίζας βαλεριάνας διατίθεται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

via:

Written by: Δέσποινα Πετρίδου

Rate it

0%