fbpx

Ενδιαφέρον

7 νησιά για ένα αξέχαστο Πάσχα

today24/03/2023

Background
share close

Ιδέες για αποδράσεις σε νησιά της Ελλάδας όπου το Πάσχα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Ιδιαίτερα τοπικά έθιμα, ατμόσφαιρα κατάνυξης, θαλασσινός αέρας και μαγευτικά τοπία

Το Πάσχα έχει μια ξεχωριστή γοητεία στα νησιά της Ελλάδας. Οι μυρωδιές της φύσης, οι ντόπιες γεύσεις, οι βόλτες στα γραφικά χωριά χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού και τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα με θέα τη θάλασσα, σου δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσεις την αυθεντική πλευρά των νησιών. Για πολλούς, το Πάσχα είναι η πρώτη ανοιξιάτικη απόδραση, μια πρόβα διακοπών για το καλοκαίρι που πλησιάζει. Κάθε νησί έχει την ομορφιά του αυτή την εποχή, όμως υπάρχουν και μερικά που ξεχωρίζουν για τα έθιμά τους, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 7 ελληνικά νησιά που είναι ιδανικά για να περάσετε το Πάσχα.

Κέρκυρα


Το νησί: Με έντονη ζωή όλο τον χρόνο, καταπράσινη φύση, παραδοσιακά χωριά, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό και μία από τις ομορφότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα είναι το νησί που έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά: αυτόν που αναζητά κοσμπολίτικη ατμόσφαιρα, αλλά κι εκείνον που επιθυμεί να περάσει ήρεμες οικογενειακές διακοπές.

Τα έθιμα: Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, η φινέτσα και η ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Οι πλατείες και τα καντούνια της παλιά πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00. Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική (Κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος (Μπλε) την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα είναι οι «μπότηδες». Το Μεγάλο Σάββατο, στην πρώτη Ανάσταση που γίνεται στις 11.00, γύρω από το Λιστόν θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος.

Ύδρα


Το νησί: Την άνοιξη η Ύδρα είναι πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Γεμάτη χρώματα και αρώματα, σε καλεί να ανακαλύψεις την κοσμοπολίτικη αύρα της, να περπατήσεις τα πλακόστρωτα σοκάκια της, να θαυμάσεις τα καπετανόσπιτα και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά με τις αυστηρές, λιτές γραμμές και να περιπλανηθείς στα ανθισμένα μονοπάτια της.

Τα έθιμα: Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί αναβιώνουν έθιμα παλιά, δεμένα με τη θάλασσα. Ένα από τα πιο όμορφα και πιο γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας αλλά και όλης της Ελλάδας είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη συνοικία Καμίνια, μέσα στη θάλασσα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.

Σύρος


Το νησί: Με πλούσια ιστορία, μοναδικά αξιοθέατα και έναν εντελώς ξεχωριστό χαρακτήρα από τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, η Σύρος είναι ένα νησί 4 εποχών, ιδανικό τόσο για σύντομες αποδράσεις όσο και για πολυήμερες διακοπές. Από τη νεοκλασική Ερμούπολη μέχρι τις εξοχές της, η αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων γοητεύει τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα.

Τα έθιμα: Επίσης, η Σύρος είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να ζήσετε ένα πραγματικά μοναδικό Πάσχα. Εδώ, οι δύο θρησκευτικές κοινότητες του νησιού, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Μητρόπολης) στα γραφικά δρομάκια της πόλης. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο. Ο επιτάφιος του καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί. Ξεχωριστή εμπειρία είναι και η περιφορά των καθολικών επιταφίων στην Άνω Σύρο, από τους ναούς του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού.

Πάρος


Το νησί: Θα έλεγε κανείς ότι η Πάρος συγκεντρώνει όλη τη μαγεία των Κυκλάδων στα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα της. Ένα νησί κατάλευκο σαν το μάρμαρο του, με χρυσαφένιες αμμουδιές, ξωκλήσια με μπλε τρούλους, γαλήνια χωριά, κοσμοπολίτικα λιμανάκια και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Αν θέλετε να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της Πάρου, η άνοιξη είναι η κατάλληλη εποχή για να την επισκεφτείτε.

Τα έθιμα: Η Πάρος το Πάσχα είναι πιο ήρεμη και τα έθιμα ζωντανεύουν στα γραφικά χωριά της. Ξεχωρίζει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού στο χωριό Μάρπησσα, το οποίο θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Σαντορίνη


Το νησί: Η Σαντορίνη είναι ένα νησί με φανατικούς θαυμαστές από κάθε γωνιά του κόσμου – κι όχι άδικα. Το ηλιοβασίλεμα με φόντο την καλντέρα, το ηφαίστειο, η μοναδική ενέργεια του νησιού και τα πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα, κάνουν αυτό το νησί ξεχωριστό. Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις τη Σαντορίνη όπως πραγματικά είναι: πανέμορφη στην απλότητά της.

Τα έθιμα: Πάσχα στη Σαντορίνη σημαίνει κυρίως επιτάφιος στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, το χωριό λάμπει από μακριά. Εκατοντάδες τενεκεδένια λυχναράκια τοποθετούνται σε ταράτσες, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό σκηνικό μέσα από το οποίο περνά ο επιτάφιος.

Πάτμος


Το νησί: Το ταξίδι στην Πάτμο ίσως να σας φαίνεται αρκετά χρονοβόρο, όμως αξίζει τον κόπο. Η Χώρα της είναι μία από τις πιο ατμοσφαιρικές του Αιγαίου. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια, τις πέτρινες καμάρες και τις αυλές ανθισμένες με μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και γεράνια θα σας το επιβεβαιώσει. Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα μοναστήρι με σπουδαία ιστορία και αρχιτεκτονική, υψώνεται στην καρδιά του Αιγαίου και κυριαρχεί στη ζωή της Πάτμου.

Τα έθιμα: Εδώ το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια. Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου τη Μεγάλη Πέμπτη, είναι αρκετοί λόγοι για να κανονίσετε μια πασχαλινή απόδραση στο νησί της Αποκάλυψης. Τη Μεγάλη Παρασκευή στη Μονή του Αγίου Ιωάννη γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας οι επιτάφιοι κάνουν περιφορά στα καλντερίμια του νησιού και συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες.

Χίος


Το νησί: Η Χίος, το ευλογημένο από τη φύση νησί, με τη μεγάλη ιστορία, τα μεσαιωνικά χωριά, τις άγριας ομορφιάς παραλίες, το άρωμα της μαστίχας και τους δεκάδες κρυμμένους θησαυρούς, συνθέτει ένα μοναδικό παζλ εμπειριών για τον επισκέπτη. Την άνοιξη, το νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι πανέμορφο, γεμάτο με μαγευτικά τοπία, γεύσεις και αρώματα που συγκινούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Τα έθιμα: Η Χίος κάθε χρόνο τέτοια εποχή τραβάει τα βλέμματα, χάρη στο έθιμο του ρουκετοπόλεμου που αναβιώνει στο χωριό Βροντάδο. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, το έθιμο αυτό κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας όταν οι Χριστιανοί ήθελαν να ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι ορθόδοξοι την Ανάσταση.
via

Written by: Φένια Δημητριάδου

Rate it

0%