fbpx

News

7 λόγοι για τους οποίους η ζυγαριά μπορεί να σε δείξει παραπάνω

today08/11/2023

Background
share close

Το βάρος μας μπορεί να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση διάφορους παράγοντες. Μάθετε αν όντως παίρνετε βάρος ή αν είναι απλώς προσωρινό.

Η ζυγαριά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου σας σε ένα ταξίδι απώλειας βάρους, αλλά σίγουρα δεν είναι τέλεια. Ανάλογα με διάφορους παράγοντες, η ζυγαριά μπορεί να δείχνει εντελώς διαφορετικά πράγματα μέσα στην ίδια μέρα— κάτι που ίσως σας μπερδέψει.

Κι όμως δεν θα πρέπει να ανησυχείτε γιατί το βάρος σας μπορεί να αλλάζει κατά μερικά κιλά κάθε μέρα. Ο αριθμός στη ζυγαριά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ενυδατωμένοι είστε, τι φάγατε και πότε πήγατε τελευταία φορά στην τουαλέτα.

7 λόγοι για τους οποίους η ζυγαριά μπορεί να σας δείξει παραπάνω-μερικοί είναι εκτός ελέγχου και άλλοι όχι-

Μόλις γυμναστήκατε

Σίγουρα έχετε σκεφτεί ότι το να ζυγιστείτε μετά από την προπόνησή σας, η ζυγαριά θα σας δείξει λιγότερο. Όμως καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Το ζύγισμα μετά από μια προπόνηση μπορεί πραγματικά να κάνει τη ζυγαριά να ανέβει.

Όταν γυμνάζεστε ασκείτε επιπλέον πίεση στους μύες σας, γεγονός που προκαλεί βραχυπρόθεσμη φλεγμονή. Μην πανικοβάλλεστε. Η φλεγμονή από την άσκηση είναι στιγμιαία, αλλά ακόμη και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προσωρινή κατακράτηση υγρών και αυτή η κατακράτηση μπορεί να αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερο αριθμό στη ζυγαριά.

Είναι αυτή η στιγμή του μήνα

Η περίοδός σας συχνά θα σας κάνει να αισθάνεστε φουσκωμένες και η κατακράτηση νερού μπορεί να προκαλέσει την προσωρινή εκτόξευση της ζυγαριάς. Προσθέστε τις ορμονικές διακυμάνσεις και τη λαχτάρα για φαγητό, και έχετε μια συνταγή για βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζυγαριάς.

Ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε να ζυγίστε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να επικεντρωθείτε στη φροντίδα του σώματός σας. Καταναλώστε φυτικές ίνες και ηλεκτρολύτες για να βοηθήσετε τη λειτουργία του εντέρου και ξεκουραστείτε. Και φυσικά δεν χρειάζεστε περισσότερο άγχος από αυτό που μπορεί να νιώθετε ήδη αυτή την εβδομάδα.

Τρώτε πολλά αλμυρά τρόφιμα

Η κατανάλωση αλμυρού φαγητού προκαλεί κατακράτηση νερού, αλλά είναι περιστασιακό, οπότε μην ανησυχείτε. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε συστηματικά περισσότερο αλάτι από ό, τι χρειάζεστε – το ημερήσιο όριο είναι 2300 mg, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές – το βάρος σας μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνεται. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πρήξιμο και δυσκοιλιότητα, επομένως είναι καλύτερο να ενυδατωθείτε και να περιμένετε μια ή δύο ημέρες για να αφήσετε το σώμα σας να επεξεργαστεί την κατακράτηση.

Προσπαθήσατε να πιείτε πάρα πολύ νερό

Έχετε αγοράσει ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό και έχετε βάλει στόχο να το γεμίζετε πολλές φορές την ημέρα. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος. Ωστόσο, εάν αυτό είναι καινούριο για εσάς, μπορεί να χρειαστούν κάποιες προσωρινές προσαρμογές στη ζυγαριά (και στην ουροδόχο κύστη σας) έως ότου το σώμα σας μπορέσει να χειριστεί τη μεγάλη εισροή νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φάγατε ένα μεγάλο γεύμα πρόσφατα

Δεν χρειάζεται να ζυγίζεστε αφού μόλις καταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα, γιατί η τροφή μπορεί να πάρει έως και οκτώ ώρες για να περάσει από το στομάχι και το λεπτό έντερο, κάτι που μπορεί να σας κάνει να διατηρήσετε λίγο επιπλέον βάρος μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Επιπλέον, το νάτριο και η ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση νερού, μαζί με φούσκωμα, οπότε κάντε ένα διάλειμμα από το ζύγισμα την επόμενη μέρα.

Έχει αυξηθεί η μυϊκή σας μάζα

Η τακτική άσκηση είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος για την απώλεια βάρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει και η ζυγαριά. Ανάλογα με τους τύπους των προπονήσεων που κάνετε, μπορεί να χάνετε βάρος ενώ βάζετε μυϊκή μάζα. Και αυτό μπορεί να είναι η αιτία του μεγαλύτερου αριθμού στη ζυγαριά.

Είστε δυσκοίλιοι

Η δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι υπάρχουν απορρίμματα στο πεπτικό σας σύστημα και σας αναγκάζουν να κουβαλάτε υπερβολικό βάρος μέχρι να φύγουν. Βοηθήστε τον εαυτό σας με το να καταναλώνετε φυτικές ίνες, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να κάνετε μακρινούς περιπάτους πριν επιστρέψετε στη ζυγαριά.

Ενώ ο καθορισμός στόχων είναι ένα σημαντικό μέρος του ταξιδιού σας για την απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές όταν τους θέτετε.

Επιπλέον, η εστίαση στην υιοθέτηση πρακτικών υγιεινού τρόπου ζωής – όπως να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε περισσότερα λαχανικά και να κινείστε καθημερινά – αντί γι’ αυτό που δείχνει η ζυγαριά, θα σας κρατήσει πιο ευτυχισμένους και υγιείς στην πορεία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το βάρος είναι απλώς ένας αριθμός. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να αξιολογήσετε την υγεία σας. Πώς νιώθετε στο τέλος της ημέρας; Πόση ενέργεια έχετε; Είστε αρκετά δυνατοί για να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε; Τρέφετε το σώμα σας ισορροπημένα αλλά και με τα τρόφιμα που αγαπάτε να τρώτε;

Το να φροντίζετε τον εαυτό σας και την υγεία σας είναι σημαντικό και δεν αντικατοπτρίζεται στον αριθμό που βλέπετε στη ζυγαριά.

πηγή

Written by: Σπύρος Σισμανίδης

Rate it

0%